Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agapornis etiopský

Obrazek

Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Agapornis (Agapornis)

Anglický název: Abyssinian Lovebird, Black-winged Lovebird
Německý název: Bergpapagei, Tarantapapagei

Délka: 18 cm

Popis: hlava: zelená, u samce čelo a okruží oka červené, oči: s hnědou duhovkou, zobák: červený, prsa, břicho a křídla a ocas: zelené, nohy: světle šedé 
 

Výskyt: Etiopie

Život v přírodě: žije v malých skupinkách, v nadmořských výškách od 1300 do 3200 m, v suchých kopcovitých oblastech

Hnízdění: od října do dubna, koloniálně v dutinách stromů, samice snáší 3-6 vajec, mláďata se líhnou za 24-25 dní a opouštějí hnízdo po 7-8 týdnech

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs

Velikost kroužku: 4,5 mm

Délka života: cca. 15 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis etiopský patří k vzácnějším druhům. Dá se získat i v ČR, je však poměrně drahý. Jeho chov je náročnější než chov běžných druhů agapornisů a odchovy se daří většinou jen zkušeným chovatelům. Proto není vhodný pro začínající chovatele. Také je třeba mít na paměti, že u tohoto vzácného druhu může stát hodně času a námahy najít po smrti jednoho papouška opět vhodného partnera pro toho druhého.

Populace tohoto papouška v přírodě jsou stabilní. Přestože jejich dovoz není zakazán, v poslední době se už nedováží. Místo toho se čím dál víc prodávají papoušci z odchovů.

Můžeme tyto papoušky chovat i v bytě, jejich hlas není rušivý. Chováme je ve voliéře v samostatných párech, k jiným ptákům jsou dost nesnášenliví. Těmto papouškům nevadí nižší teploty, mrazivému počasí je však nevystavujeme. Přezimovat mají ve vytápěných místnostech.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Tito papoušci umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.

 

  Andulka vlkovaná

Obrazek
Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Andulka (Melopsittacus)
Anglický název: Budgerigar, Budgie
Německý název: Wellensittich

Délka: 18 - 23 cm

Popis: hlava: čelo, tváře a hrdlo žluté, vzadu černé vlny, na tvářích modré a černé skvrny, oči: s bílou duhovkou, zobák: olivošedý, ozobí u samce modré, u samice hnědé, prsa a břicho: zelené, křídla: žlutá s černými vlnami, ocas: modrý, nohy: šedé
 

Výskyt: celá Austrálie kromě Tasmánie, byla vysazena i na jiných místech

Život v přírodě: tvoří hejna, žije nomádicky, v lesích, v travnatých savanách, v suchých křovinatých oblastech, v otevřené polopouštní krajině

Hnízdění: od března, koloniálně v dutinách stromů, ve skalních a zemních děrách, v lidských stavbách, samice snáší 4-6 vajec, mláďata se líhnou za 18 dní a opouštějí hnízdo 30 dnů po vylíhnutí

Chov: vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece

Potrava: směs semen, proso, klásky senegalského prosa, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování

Hlas: zvukový soubor zde (236 kB)

Velikost kroužku: 4,0 mm

Délka života: cca. 10 let

Status: volný

Zajímavosti a rady pro chovatele: Andulka je se u nás nejčastěji chovaný papoušek. I v přírodě je na většině oblastí výskytu hojný. Kromě přírodního zbarvení (viz. obrázek) existuje mnoho barevných odchylek a mutací. Z mutací jsou nejčastější andulky s bílou hlavou a modrým břichem, celkově bílé nebo celkově žluté.

Andulky jsou nenáročné, snášenlivé a zvědavé, dají se poměrně snadno ochočit. Snadno se přizpůsobí změně prostředí a snáší dobře i chladné počasí. Jejich přezimování není obtížné, snášejí i mrazy -10°C. Při nízkých teplotách je však nutné, aby měli tlustá bidla, na kterých si mohou schovat nohy do peří, jinak může docházet k omrzlinám prstů.

Ve srovnání s jinými papoušky mají poměrně tichý hlas. Většinou se ozývají příjemným trylkováním, občas jsou i hlasitější, především když "nadávají" nebo volají jiného ptáka. Některé andulky se naučí mluvit. Také hlodají míň než jiní papoušci, doporučuje se jim však stále dávat větvičky nebo stromovou kůru k okusování, aby nepoškodily nábytek nebo tapety.

Andulka je společenský papoušek, kterého můžeme chovat v párech nebo ve skupinách. Ve skupině může být lichý samec, ale nikdy samice. Přespočetná samice bude stále vyvolávat hádky a v případě hnízdění rozbije snůšku nebo dokonce i zabije mláďata jiných párů. Můžeme andulky chovat ve společné voliéře s korelami chocholatými. Neměli bychom je chovat společně s agapornisy, kteří bývají agresivní k jiným druhům papoušků a mohli by andulku zranit nebo i zabít.

Některé andulky se rády koupou. Ke koupání však většinou nepoužívají plastikové misky, které se k tomuto účelu prodávají v obchodech, ale raději si jen navlhčují peří v mokrém salátovém listu nebo svazku petržele. Kromě toho bychom je občas měli postřikovat rozprašovačem na květiny.

Andulka se dá bez problémů chovat v obyčejném bytě, pokud ji pravidelně pouštíme prolétnout ven. Ráda a často létá, pokud nemá k tomu možnost, snadno ztuční. Bohužel právě u andulek se často stává, že svému chovateli uletí. Musíme proto před otevřením klece vždy důkladně kontrolovat, jestli jsou opravdu všechna okna zavřena.

Mladí ptáci pohlavně dospívají ve 3 až 4 měsících. Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 15x15x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5 cm. Na dně je nutno vytvořit důlek, protože některé samice výstelku (piliny) z budky odnášejí a hnízdí na holém dřevě.

 

Ara arakanga 

Obrazek Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Ara (Ara)

Anglický název: Scarlet Macaw, Red and yellow Macaw
Německý název: Hellroter Ara

Délka: 85 cm

Popis: hlava: červená, na tvářích bílá, oči: se žlutou duhovkou, zobák: bílý, krk, prsa a břicho: červené, křídla: červená e žlutým pruhem a modrým koncem, ocas: modrý a červený, nohy: tmavě šedé
 

Výskyt: Mexiko, Peru, Bolívie, Brazílie

Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v pralesích, v zemědělské krajině

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou za 25-27 dní a opouštějí hnízdo po 12-13 týdnech

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, ořechy, vařená vejce, větvičky k okusování

Velikost kroužku: 12,0 mm

Délka života: cca. 80 let

Status: CITES I - kriticky ohrožený druh

 

Ara ararauna

Obrazek

 

Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Ara (Ara)

Anglický název: Blue and yellow Macaw, Yellow-breasted Macaw
Německý název: Gelbbrustara

Délka: 90 cm

Popis: hlava: čelo zelené, vzadu modrá, na tvářích bílá s tenkými černými pruhy, hrdlo černé, oči: se žlutou duhovkou, zobák: bílý, krk, prsa a břicho: žluté, křídla: modŕa, ocas: modrý a žlutý, nohy: tmavě šedé
 

Výskyt: Panama, Bolívie, Paraguay, Argentina, Trinidad

Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v pralesích, v zemědělské krajině, blízko vodních toků

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2 vejce, mláďata se líhnou za 24-26 dní a opouštějí hnízdo po 13 týdnech

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, ořechy, vařená vejce, větvičky k okusování

Velikost kroužku: 14,0 mm

Délka života: cca. 80 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

 

Kakadu žlutočečelatý

ObrazekČeleď: Kakaduovití (Cacatuidae)   Podčeleď: Kakaduové (Cacatuinae)
Rod: Kakadu (Cacatua)

Anglický název: Sulphur-crested Cockatoo
Německý název: Großer Gelbhaubenkakadu

Délka: 50 cm

Popis: hlava: bílá, chocholka žlutá, oči: s hnědou duhovkou a bílým kroužkem kolem oka, zobák: tmavě šedý, prsa, břicho, křídla a ocas: bílé, nohy: šedé
 

Výskyt: Nová Guinea, severní a východní Austrálie, Tasmánie, byl vysazen na Novém Zélandě a některých indonéských ostrovech

Život v přírodě: žije v párech nebo i v hejnech, v lesích, v otevřené krajině, v parcích

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou za 30 dní

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, bobule, květy, pupeny a listy stromů, hmyz, větvičky k okusování

Velikost kroužku: 12,0 mm

Délka života: cca. 50 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh


Korela chocholatá
 
ObrazekČeleď: Kakaduovití (Cacatuidae)     Podčeleď: Korely (Nymphicinae)
Rod: Korela (Nymphicus)
Anglický název: Cockatiel
Německý název: Nymphensittich

Délka: 30 - 33 cm

Popis: hlava: čelo, tváře, chocholka a hrdlo žluté, vzadu šedá, na tvářích velká oranžová skvrna, oči: s hnědou duhovkou, zobák: tmavě šedý, prsa a břicho: šedé, křídla: šedá, na okraji bílá, ocas a nohy: šedé
 

Výskyt: celá Austrálie a Tasmánie

Život v přírodě: žije nomádicky v párech nebo menších skupinkách, občas tvoří i hejna, v lesích, v travnatých savanách, v suchých křovinatých oblastech, v otevřené polopouštní krajině

Hnízdění: koloniálně v dutinách stromů, ve skalních a zemních děrách, v lidských stavbách, samice snáší 2-5 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo 35 dnů po vylíhnutí

Chov: vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece

Potrava: směs zrnin, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování

Hlas: zvukový soubor zde (491 kB)

Velikost kroužku: 5,5 mm

Délka života: cca. 20 let

Status: volný

Zajímavosti a rady pro chovatele: Korela je velmi často chována ve voliérách. Je to odolný, snášenlivý a nenáročný papoušek vhodný i pro začínající chovatele. Kromě přírodního zbarvení (viz. obrázek) existuje mnoho barevných odchylek a mutací - celkově žluté, celkově bílé, bělokřídlé aj.

Korely se snadno přizpůsobí změně prostředí a je možné je chovat v celoročních voliérách bez přitápění.

Můžeme je chovat společně s jinými snášenlivými ptáky, např. s andulkou vlnkovanou, s různými druhy kakariki nebo žebřičkou pestrou.

Obvykle jsou korely poměrně klidné a tiché, umí však i hlasitě křičet, což může způsobit problémy se sousedy. Jejich hlas zní melodicky, samec umí vydávat víc odlišných tónů než samice. Hlodají míň než jiní papoušci, doporučuje se jim však stále dávat větvičky nebo stromovou kůru k okusování, aby nepoškodily nábytek nebo tapety.

Rády se koupou a měli bychom je pravidelně postřikovat rozprašovačem na květiny nebo jim nabízet jinou možnost koupání. Dají se zcela ochočit můžou se naučit několik slov.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 25x25x35 cm s vletovým otvorem o průměru 8 cm.


Rozela žlutohlavá

ObrazekČeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Rozela (Platycercus)
Anglický název: Pale-headed Rosella
Německý název: Blasskopfrosella

Délka: 30 cm

Popis: hlava: žlutobílá, na tvářích bíla, oči: s hnědou duhovkou, zobák: šedobílý, prsa a břicho: tmavě modré, křídla: žlutá s černými vlnami, na okraji modrá, ocas: modrý, na spodní straně červený, nohy: šedé
 

Výskyt: severovýchodní Austrálie

Život v přírodě: žije v párech nebo malých skupinkách, v otevřené krajině, v travnatých savanách

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 3-5 vajec, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo po 5 týdnech

Chov: jen pro velké voliéry

Potrava: směs pro střední papoušky, semena, nezralé klásky obilnin, proso, oves, ovoce, zelenina, zelené krmivo, větvičky k okusování

Velikost kroužku: 5,5 mm

Délka života: cca. 25 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

 

Papoušek žako

ObrazekČeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Papoušek (Psittacus)
Anglický název: Grey Parrot
Německý název: Graupapagei

Délka: 32,5 cm

Popis: hlava: šedá, kolem očí bílá, oči: se žlutou duhovkou, zobák: černý, krk, prsa, břicho a křídla: šedé, ocas: červený nohy: tmavě šedé
 


Výskyt: střední Afrika, Tanzánie

Život v přírodě: žije sám, v párech nebo malých skupinkách, v savanách, v lesích, v otevřené krajině

Hnízdění: v dutinách stromů, samice snáší 2-3 vejce, mláďata se líhnou za 30 dní a opouštějí hnízdo za 11-12 týdnů

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro velké papoušky, semena, ovoce a zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, tvaroh, vařené maso, kompoty, větvičky k okusování

Hlas: zvukový soubor zde (183 kB)

Velikost kroužku: 11,0 mm

Délka života: cca. 50 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

 

Loríček červenohlavý

Obrazek Čeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Loríček (Psittaculirostris)
Anglický název: Fig Parrot
Německý název: Feigenpapagei

Délka: 18 cm

Popis: hlava: čelo a temeno oranžovočervené, tváře a hrdlo žluté, pod okem modrá skvrna, vzadu zelená, oči: s hnědou duhovkou, zobák: černý, krk a prsa: modrozelené, břicho a křídla: zelené, ocas: modrozelený, nohy: šedé
 

Výskyt: Nová Guinea

Život v přírodě: žije v malých skupinkách, v savanách, v pralesích

Hnízdění: koloniálně v dutinách stromů, samice snáší 2 vejce, mláďata se líhnou za 19 dní a opouštějí hnízdo po 8 týdnech

Chov: jen pro velké voliéry a pro zkušené chovatele

Potrava: směs pro nektarožravé a měkkozobé ptáky, ovoce a zelenina, hmyz, piškoty, větvičky k okusování

Velikost kroužku: 4,5 mm

Délka života: cca. 20 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

 

Agapornis škraboškový

ObrazekČeleď: Papouškovití (Psittacidae)     Podčeleď: Papoušci (Psittacinae)
Rod: Agapornis (Agapornis)
Anglický název: Masked Lovebird, Blackheaded Lovebird, Blackfaced Lovebird, Yellow collared Lovebird
Německý název: Schwarzköpfchen

Délka: 14,5 cm

Popis: hlava: čelo, tváře a hrdlo hnědočerné, vzadu tmavě olivově zelená, oči: s hnědou duhovkou a bílým kroužkem kolem očí, zobák: červený, krk a prsa: žluté, břicho a křídla: zelené, ocas: modrozelený, nohy: šedé
 

Výskyt: severovýchodní Tanzánie, od jezera Manyara na jih do pohoří Iringa, byl vysazen v přístavu Dar es Salaam a v Nairobi

Život v přírodě: žije v menších skupinách v nadmořských výškách od 1100 do 1700 m, v travnatých savanách s řídkými porosty

Hnízdění: od března do srpna, koloniálně v dutinách stromů, v korunách palem, v lidských stavbách, samice snáší 4-5 vajec, mláďata se líhnou za 22 dní a opouštějí hnízdo 37-40 dnů po vylíhnutí

Chov: vhodný druh i pro začínající chovatele, vhodný i do malé klece

Potrava: směs pro malé papoušky, ovoce, zelenina, zelené krmivo, nezralá kukuřice, větvičky k okusování, při krmení mláďat vaječná směs

Velikost kroužku: 4,5 mm

Délka života: cca. 15 let

Status: CITES II - silně ohrožený druh

Zajímavosti a rady pro chovatele: Agapornis škraboškový je se u nás zcela běžný, po agapornisovi růžohrdlém je to druhý nejčastější druh agapornisů. Kromě přírodního zbarvení (viz. obrázek) existuje mnoho barevných odchylek a mutací. Jeho chov je poměrně snadný, pokud sestavíme úspěšně chovné páry. Mnohé však odrazuje jeho pronikavý křik. Snadno se přizpůsobí změně prostředí, není plachý a snáší dobře i chladné počasí.

Populace tohoto papouška v přírodě jsou stabilní, už se dováží jen malý počet.

Agapornis škraboškový je velmi společensky papoušek. Doporučuje se koupit aspoň dva papoušky tohoto druhu. Pro chov většího počtu agapornisů je třeba mít voliéru větších rozměrů a ptáci mají být na sebe zvyklí od mládí. Spolu vzájemně většinou dobře vycházejí, s jinými druhy je obvykle nechováme. Nikdy však nedáváme nové jedince bez přípravy k jinému agapornisovi škraboškovému do klece. Ten je pak považován za vetřelce a podle toho s ním obyvatel klece také jedná. Je lepší přemístit oba ptáky do nového zařízení nebo je nejdřív nechat delší dobu na sebe zvyknout tak, že klece umístíme blízko sebe.

Klec nebo voliéra musí být z pevného materiálu, aby odolala silným zobákům. Osázení rostlinami je zbytečné, protože papoušci je během chvilky zničí. Ve venkovních voliérách je můžeme ponechat po celý rok, při přezimování není nutné přitápění. Musí však mít k dispozici vnitřní úkryt před mrazem.

Tito papoušci jsou neustále aktivní, temperamentní a energičtí. Pohybují se ve všech patrech voliéry nebo klece, umí dobře létat, ale také rádi šplhají. Doporučuje se jim v chovatelských potřebách koupit různé hračky, které však musí být dostatečně pevné, aby je ptáci nerozklovali. Rádi se koupou a mají mít po celý rok dostatek vody v nízkých kulatých miskách, nebo je postřikujeme rozprašovačem na květiny.

Pro hnízdění se doporučují dřevěné budky s rozměry 17x17x25 cm s vletovým otvorem o průměru 5-7 cm.

zpět na začátek 

 

Zdroj: http://papousci.webz.cz/index2.html

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA